Кондитерську фабрику зі Слов’янська оштрафовано за поширення неправдивої інформації про склад продукції.
ПП «Слов’янська кондитерська фабрика «Валєнсія» було оштрафовано за поширення оманливої інформації про склад своєї продукції. Про це повідомляють «Новини Краматорського району» з посиланням на Антимонопольний комітет України.
Східне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету встановило, що підприємство заявляло про виготовлення продукції виключно з натуральної сировини, хоча до її складу входили емульгатори та ароматизатори.
Адміністративна колегія Східного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала, що ПП «Слов’янська кондитерська фабрика «Валєнсія» вчинило порушення, передбачене статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, а саме: повідомлення суб’єктом господарювання, безпосередньо невизначеному колу осіб неправдивих відомостей, зокрема внаслідок обраного способу їх викладення, що могло вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів цього суб’єкта господарювання.
Під час розгляду справи Відділенням встановлено, що ПП «Слов’янська кондитерська фабрика «Валєнсія» поширювало інформацію, що вводить в оману, шляхом:
- поширення інформації на власному вебсайті з доменним ім’ям «valencia.dn.ua» про виготовлення продукції тільки з натуральної сировини, в той час коли до складу продукції входять різні «емульгатори та ароматизатори»;
- нанесення на пластиковій упаковці продукції етикування «натурально», в той час коли до складу продукції входять різні «емульгатори та ароматизатори»;
- використання в назві продукції «Меренга асорті (ваніль, вишня)» слова «вишня», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор вишневий;
- використання в назві продукції «Меренга асорті (лимон, полуниця)» словосполучення «лимон, полуниця», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор лимонний та ароматизатор полуничний;
- використання в назві продукції «Меренги вишневі» слова «вишневі», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор вишневий;
- використання в назві продукції «Меренги полуничні» слова «полуничні», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор полуничний;
- використання в назві продукції «Меренги лимонні» слова «лимонні», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор лимонний;
- використання в назві продукції «Печиво здобне «Бананове» слова «бананове», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор банановий;
- використання в назві продукції «Печиво пісочне «Персики» слова «персики», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор персиковий;
- використання в назві продукції «Тістечка «Кошик з білковим кремом «Полуниця» слова «полуниця», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор полуничний;
- використання в назві продукції «Торт «Чізкейк малиново-вишневий» слова «вишневий», в той час коли до складу цього продукту входить лише ароматизатор вишневий та вишневий сік.
За інформацією, наданою Міністерством охорони здоров’я, відповідно до частини шостої статті 28 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (далі – Закон) харчовий продукт може називатись натуральним, якщо він відповідає всім таким критеріям:
1) всі інгредієнти харчового продукту відповідають вимогам, передбаченим частинами другою і четвертою цієї статті;
2) харчовий продукт вироблений виключно із застосуванням одного або декількох процесів, передбачених частиною третьою цієї статті;
3) процеси, із застосуванням яких вироблено харчовий продукт, істотно не змінюють початковий фізичний, хімічний чи біологічний стан інгредієнтів.
Частинами другою та третьою статті 28 Закону зазначено що, інгредієнт харчового продукту може називатись натуральним, якщо він відповідає всім таким вимогам:
1) вироблений лише з рослин, водоростей, грибів, харчових продуктів тваринного походження, мікроорганізмів, води природної мінеральної, морських мінеральних відкладень, морської води;
2) вироблений виключно із застосуванням одного або декількох процесів, передбачених частиною третьою цієї статті.
Таким чином, відповідно до інформації, наданої Міністерством охорони здоров’я, складний інгредієнт може називатися натуральним, за умови відповідності кожного його інгредієнта вимогам, передбаченим частинами другою і третьою статті 28 Закону.
Жодних висновків державної санітарно-епідеміологічної експертизи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо якості та виду сировини, яка використовувалась ПП «СКФ «Валєнсія» для виробництва продукції, не надано.
Тому повідомлення ПП «СКФ «Валенсія» інформації про виготовлення продукції тільки з натуральної сировини, нанесення на пластикові упаковки продукції етикування «натурально», в той час коли до складу продукції входять штучні складові, могло вплинути на наміри потенційних споживачів щодо придбання вищезазначеної продукції, виробником якої є ПП «СКФ «Валєнсія», тому зазначений суб’єкт господарювання міг отримати неправомірні переваги перед конкурентами не завдяки власним досягненням, а шляхом поширення неправдивої інформації, що вводить в оману.
29 серпня 2024 року дії ПП «СКФ «Валенсія» визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та накладено штраф у розмірі 68 000 грн.
У ході розгляду справи ПП «СКФ «Валєнсія» припинило поширення інформації на власному вебсайті інформації про виготовлення продукції тільки з натуральної сировини, про що повідомило Відділення.